Categories
BLOG

power plant buitenkweek

Wat je moét weten over lichtschema’s & wietplanten

Of je nu buiten of binnen kweekt, met indica’s of sativa’s, zonder enige basiskennis over lichtschema’s wordt het waarschijnlijk geen groot succes. Met het lichtschema bepaal je namelijk wanneer je wietplant gaat bloeien, en dat is zeker niet het enige dat je over lichtschema’s en wietplanten moet weten.

Licht is van het grootste belang voor planten, en helemaal voor wietplanten. Wietplanten die meer (krachtiger) licht krijgen zullen ook grotere toppen krijgen. De hoeveelheid licht is dus belangrijk voor de oogst maar zonder het juiste dagelijkse ritme van lichte en donkere uren zal een wietplant überhaupt niet eens gaan bloeien. Afgezien van een autoflower dan, maar ook die kunnen meer opleveren met het juiste lichtschema.

Schakelklok of verduisteren

Een lichtschema is niets meer of minder dan het dagelijkse ritme van zonsopgang en zonsondergang. In de natuur bepaalt het draaien van onze planeet ten opzichte van de zon wanneer het dag of nacht wordt, binnenkwekers doen dat met een tijdschakelaar. De schakelaar zit aangesloten op de kweeklamp en schakelt de stroom op vaste tijden in en uit. Buitenkwekers kunnen het dag en nachtritme van hun planten ook beïnvloeden door ze dagelijks op hetzelfde moment in het donker te zetten. Het lichtschema aanpassen is buiten dus aanzienlijk meer werk dan binnen maar heeft voor buitenkwekers een enorme invloed op de kwantiteit en de kwaliteit van de oogst.

Korte dag plant

Waarom zijn lichtschema’s nou zo belangrijk voor wietplanten? Wel, dat komt omdat wietplanten zogenaamde korte dag planten zijn. Simpelweg gezegd betekent dat, dat wietplanten aan het einde van de zomer gaan bloeien, wanneer de dagen korter worden. Binnen is dat niet anders; een wietplant komt tot bloei wanneer de dagen korter, en de nachten langer worden. Een wietplant heeft minimaal 10 uur duisternis nodig om tot bloei te komen, maar de beste resultaten halen binnenkwekers met een 12 uur durende nacht en een 12 uur durende dag. Dit noemen dan ook het 12/12 lichtschema. Als je in wiet kweken geïnteresseerd bent, heb je er vast wel eens van gehoord.

Duren de nachten korter dan 10 uur, dan blijven wietplanten in de zogenaamde vegetatieve fase, ofwel de groeifase. In de praktijk houden kwekers binnen vaak 18 uur licht, en 6 uur donker aan tijdens de groeifase, het zogenaamde 18/6 lichtschema.

In de natuur gaan wietplanten bloeien wanneer de dagen aan het eind van de zomer korter worden. Foto: Anatoli Styf, Shutterstock

Autoflowers

Alleen zogenaamde autoflower wietplanten zijn een uitzondering op de regel. Deze wietplanten zijn afstammelingen van wietplanten uit Oost-Europa en Rusland. Omdat de zomers daar uitzonderlijk kort duren zijn ze geëvolueerd om onafhankelijk van de lengte van de dagen en nachten, vanzelf in bloei te gaan. Autoflowers zullen dus bij ieder lichtschema gaan bloeien, en produceren de meeste cannabis bij een van de groei lichtschema’s zoals 18/6, 20/4 of 24/0 die we hieronder bespreken.

De eigenschap van autoflowers om vanzelf (automatisch) in bloei te gaan, komt in Nederland met name buiten goed van pas. Doordat ze veel eerder bloeien, kan de buitenkweker met autoflowers profiteren van de mooiste maanden van het jaar en heeft hij geen last van de schimmelproblemen die het najaar veroorzaakt.

18/6, 20/4 & 24/0

Groeien doet een wietplant dus zolang ze dagelijks maar meer dan 14 uur licht krijgt en 10 uur of minder in het donker staat. Je kunt een wietplant (afgezien van autoflower wietplanten) op deze manier dan ook jarenlang in de groeifase houden, zonder dat ze ooit gaat bloeien. Moederplanten voor stekken worden bijvoorbeeld op deze manier altijd in de groeifase gehouden. Alleen is 14/10 niet het beste maar het minimale lichtschema voor de groeifase. De meeste kwekers houden tijdens de groeifase een lichtschema aan van 18 uur licht en 6 uur donker, 18/6 dus. Een 20/4 lichtschema kan ook en zelfs een lichtschema zonder donkere periode is mogelijk; het zogenaamde 24/0 lichtschema.

Hoe langer de lichte periode, hoe meer fotosynthese (omzetting van licht en CO2 in suikers en zuurstof) er kan plaatsvinden en hoe sneller de wietplant groeit. Voor binnenkwekers geldt echter dat het extra stroomverbruik van een 20/4 of 24/0 lichtschema (t.o.v. het 18/6 lichtschema) meer kost dan de extra opbrengst in groeisnelheid, vandaar dat de meeste mensen tijdens de groeifase het 18/6 lichtschema aanhouden.

12/12, 11/13 & 10/14

Wanneer het tijd wordt om een wietplant te laten bloeien (dat moment bepaal je als kweker zelf) doe je dat door het aantal lichte uren terug te brengen naar minder dan 14 en wietplanten minimaal 10 uur in het donker te zetten. Beter is echter het welbekende 12/12 lichtschema. Na het omschakelen van de tijdschakelaar naar 12/12 duurt het ongeveer twee weken voordat je de eerste bloeiharen ziet.

Belangrijk om te weten is, dat met name de donkere periode voor de wietplant van belang is om tot bloei te komen. Er moet dagelijks minimaal een ononderbroken periode van duisternis zijn van 10 uur of meer om tot bloei te kunnen komen. s’ Nachts maakt een wietplant namelijk haar bloei-hormonen aan, en bij 10 uur duren de nachten lang genoeg om voldoende van dit hormoon te produceren om tot bloei te komen.

Een 11/13 lichtschema of 10/14 of zelfs nóg langere nachten, zorgen ervoor dat wietplanten sneller afbloeien. Wie haast heeft en bijvoorbeeld nog snel voor de vakantie wil oogsten, kan gebruik maken van zo’n soort lichtschema, het gaat alleen wel ten kostte van de opbrengst. De meeste kwekers zijn het er wel over eens dat 12/12 het optimale lichtschema is voor de bloeifase.

Bloeien doet een wietplant wanneer de nachten minimaal 10 uur ononderbroken donker zijn. Foto: goobafish, Shutterstock

Wiet is door de illegale status kostbaar geworden, en stroom is ook niet gratis. Vandaar dat kwekers altijd zoeken naar alternatieve methodes en kweektechnieken om meer te kunnen oogsten. Eén van de manieren waarop ze dat proberen is door middel van alternatieve lichtschema’s en het 12/1 lichtschema is hier één van. De methode is controversieel, maar je kunt het proberen. Of het werkt, daar zijn de meningen echter over verdeeld. Het gaat als volgt.

Weet je nog dat we hebben uitgelegd dat er een ononderbroken donkere periode nodig is van minimaal 10 uur voor een wietplant om in de bloeifase te gaan? Wel, van dit principe maakt het 12/1 lichtregime gebruik. Tijdens de groeifase krijgt een wietplant met dit systeem niet 18 maar slechts 12 uur licht. Om ervoor te zorgen dat de wietplant desondanks toch in de groeifase blijft, worden de resterende 12 donkere uren met 1 uur licht onderbroken. De lichtregime is tijdens de groeifase bij dit systeem dan ook 12 uur licht, dan 5,5 uur donker, 1 uur licht en weer 5,5 uur donker. Op deze manier wordt er tijdens de groeifase 5 uur aan licht (energie) bespaard.

De bloeifase van het 12/1 lichtschema verloopt ook wat anders dan gewoonlijk. Je zet de planten in de bloei door over te schakelen naar een lichtregime van 11 uur licht en 13 uur donker (11/13). Geleidelijk moet je dan de lichtperiode korter maken, net zoals dat in de natuur gaat. De eerste twee weken houd je het 11/13 lichtschema aan, waarna je de lichtperiode elke twee weken met een half uur inkort. Dus twee weken 11-13, twee weken 10,5/13,5, twee weken 10/14, enzovoorts. De laatste twee weken eindig je dan met een lichtperiode van 9 uur (9 uur licht, 15 uur donker).

Voorstanders van dit systeem redeneren dat omdat cannabis een buitenplant is, je de natuur zo goed mogelijk zou moeten nabootsen. 18/6 en 12/12 lichtschema’s zouden volgens hun vooral energiemaatschappijen rijker maken. Het 12-1 systeem is, zo zeggen ze, een natuurlijker manier van binnen kweken en zou betere resultaten opleveren, én ook nog eens tot wel 50% aan energiekosten besparen.

Wat je moét weten over lichtschema’s & wietplanten Of je nu buiten of binnen kweekt, met indica’s of sativa’s, zonder enige basiskennis over lichtschema’s wordt het waarschijnlijk geen groot

Purple Haze

The Purple Haze is a Haze cannabis strain known because of her purple color and white trichomes. This cannabis strain is named after Jimi Hendrix’s classic ‘Purple Haze’ from 1967. Hereby this strain is most smoked in Woodstock and a worldwide favorite. Since her emergence during the 70’s this Purple Haze cannabis strain became increasingly popular in the Netherlands. This popular cannabis strain is available in a lot of coffee shops. The buds from this Purple Haze cannabis plant get vivid lavender shades which further justify the naming of this strain. Purple Haze buds are covered with THC crystals, whereby they look like candy mixed with characteristic purple.

Below you will find our Purple Haze seeds from different breeders which you could order at Cannabisseedsshop.com Do you want to grow weed with a psychedelic high? Then make a choice between the Purple Haze cannabis strains which are shown below.

This classic will be an all-time favorite among Sativa lovers. This is an ideal cannabis strain, for people who want to taste a little history with friends. Purple Haze is also very popular in the Netherlands and so she is available in almost every coffee shop. Purple Haze is a very powerful plant with small and purple shades. The branches have a fir tree pattern which has a positive effect on the growth of the buds.

Origin Purple Haze

Purple Haze has a rich history and has become popular because of her link with the famous and eponymous song by Jimi Hendrix in the United States. Hereby this strain is most smoked in Woodstock and a worldwide favorite. Since her originate during the 70’s, people have been busy with improving her genetics. Therefore the growth, yields and high is optimized so you could experience the hippie time again! About the background of the Purple Haze opinions are divided. People say it is a genetic crossing between a Thai-Columbian Haze and an early Dutch Skunk. For over 40 years, this cannabis strain has been released repeatedly and she still has the same great qualities as the original from the Woodstock era.

Purple Haze effect

The effect of smoking this Purple Haze cannabis is a strong, psychedelic daze which emphasizes your creativity. It is a hard hitting effect and so a starting smoker should prepare himself for a powerful high. This high will decrease and later turns into a comfortable and woolly after effect. This cannabis is suitable to reflect and think carefully. This strain has good medicinal properties. She is made to deal with pain, stress and depression; all your problems will disappear.

Growing Purple Haze

If you want to grow Purple Haze, you will need more space than if you choose for another strain. Besides that this plant demands more water. If you choose for an outdoor grow, we advise you to sow in June or July. With an indoor grow we advise you to put this plant early into flowering to prevent a lack of space in your grow room. To generate the best results you need adequate ventilation.

Purple Haze is particularly famous because of her purple color, white trichomes which are present in abundance and high potential. In a culture from seed the purple coloration, whereby the Purple Haze has become famous, could come depending on the genetics in many color variations. The purple color is caused by anthocyanins in the plant. If this is sufficiently present, these plant get a beautiful purple color. During the growth period these plants will be green. At the end of the flowering period, when all the chlorophyll is broken, you will see the purple color. Anthocyanins are powerful antioxidants. Therefore they also have medicinal values including anti-inflammatory properties. Purple Haze is a crossing between several Haze strains and an Indica, whereby the flowering is shortened until 8 to 10 weeks. The Purple Haze cannabis plant has a medium strong resistance to mold. This purple bestseller cannabis has a THC content of 22% and therefore this is a very strong strain.

Appearance cannabis plant

Purple Haze is not difficult to grow and she will produce cannabis of excellent quality. These plants will be between 1.2 and 1.5 meters high and they produce thick branches with beautiful twisted buds which are full of sticky white trichomes. The sprawling branches ensure an optimal growth of the buds. The color of these big fat buds will discolor from blue to purple which makes these plants even more beautiful. This fierce-growing plant has light green leaves and bright purple buds. Therefore it is a pleasure to watch her and she will definitely attract attention in your garden.

Suitable for an indoor grow, an outdoor grow and a greenhouse grow

Purple Haze is suitable for an indoor-, outdoor- and greenhouse grow. For an optimum yield the flowering period lasts 70 days. With an outdoor grow this plant generates a high yield of 400 g / m². It is important that you do not harvest too early because this has a negative effect on the quality and yield. In addition, seasonality could have an effect. You will have an untraceable backlog, if the temperature is not optimal during the growth period.

Weed seeds 7 seeds found

 • Product Name A-Z
 • Product Name Z-A
 • Price Low-High
 • Price High-Low

Deep Purple Haze Auto van Sumo Seeds gaat automatisch bloeien na een week of 3 te hebben gegroeid. Deze Haze soort bevat een gemiddeld THC gehalte en is wat dat betreft een bescheiden Haze. Ze is eenvoudig te kweken doordat het een autoflower betreft en je kunt dus ook makkelijk meerdere oogsten per buitenseizoen realiseren. Ook binnen kun je prima resultaten behalen wanneer je deze wietsoort kweekt.

Purple Haze from PowerStrains Cannabisseedsshop.com is a very famous cannabis strain which is perfectly suited for colder climates. This cannabis plant is suitable for an indoor and outdoor grow and is easy to maintain. She has a high content of THC and could be used as Medical Cannabis.

Purple Haze from our Private Label Cannabisseedsshop.com is a very famous cannabis strain which is perfectly suited for colder climates. This cannabis plant is suitable for an indoor and outdoor grow and is easy to maintain. She has a high content of THC and could be used as Medical Cannabis.

Purple Haze from White Label is a very nice cannabis strain that is suitable for an indoor and an outdoor grow. These weedplants become not that large and has a spicy Haze flavor.

Purple Haze from G13 Labs is a feminised cannabis strain which contains mainly Sativa genetics. During the flowering period she produces nice purple compact buds. This cannabis has a spicy haze taste and smell.

Purple Haze #1 from Positronics Seeds is a Sativa dominant cannabis strain that give a good result in an indoor and an outdoor grow. The cannabis has a high content of THC, this strain provides a powerful and creative effect. This strain is very suitable for the growers with some experience!

Purple Haze X Malawi from Ace Seeds are feminised cannabis seeds which contain pure sativa genetics. She has a long flowering period and the result is a powerful haze weed that has a stimulating effect.

Weed seeds 7 seeds found

 • Product Name A-Z
 • Product Name Z-A
 • Price Low-High
 • Price High-Low
 • FREE seeds to choose
 • NO shipping costs!
 • DISCRETE packaging!
 • ALWAYS the best price!
 • We also sell PER PIECE!
 • 100% reliable!

Deze klassieker zal gegarandeerd een all-time favoriet onder Sativa liefhebbers worden. Voor rokers die samen met hun vrienden een beetje geschiedenis uit eerste hand willen proeven is dit de ideale wiet. Purple Haze is ook in Nederland een gewillige soort waardoor je ze veel terug ziet in de coffeeshops. Purple Haze is een zeer krachtige plant met kleine en paarse kleurschakeringen. De takken hebben een echt spar patroon wat de groei van de toppen ten goede komt.

Herkomst Purple Haze

Purple Haze heeft een rijke historie en is in de Verenigde Staten bekend geworden dankzij het beroemde en gelijknamige nummer van Jimi Hendrix. Het werd hierdoor de meest gerookte wietsoort op Woodstock en een wereldwijde favoriet voor vele liefhebber. Sinds haar ontstaan in de jaren 70 is men druk bezig geweest om de genetica van Purple Haze te verbeteren. De groei, opbrengst en high is hierdoor steeds verder geoptimaliseerd waardoor we de hippie tijd opnieuw kunnen beleven! Over de achtergrond van de Purple Haze soort zijn de meningen verdeeld. Men zegt dat ze het een genetische kruising is van een Thais-Colombiaanse Haze en een vroege Nederlandse Skunk. Deze wietsoort wordt al ruim 40 jaar lang steeds weer opnieuw uitgebracht en is nog steeds van dezelfde geweldige kwaliteiten als het origineel uit het Woodstock-tijdperk.

Purple Haze effect

Het roken van Purple Haze wiet veroorzaakt een sterke, psychedelische roes waardoor al je creativiteit volledig toegankelijk wordt. Het effect komt hard aan waardoor een beginnende roker zou zich moeten voorbereiden op een krachtige high. Deze high zal later afzwakken en overgaat in een comfortabel en wollig na-effect. Deze wiet is geschikt voor bezinning en aandachtig denken. De medicinale eigenschappen van deze hybride zijn goed. Ze is geknipt om pijn, stress en depressie mee te behandelen; ze zal al je problemen laten verdwijnen.

Purple Haze Kweken

Voor het kweken van Purple Haze heb je wat meer ruimte nodig dan bij de meeste wietplanten. De plant vereist daarnaast veel water. Indien je deze plant buiten wilt gaan telen kun je de zaadjes het beste in juni of juli zaaien. Bij een binnen kweek adviseren wij de plant snel in de bloei te zetten om ruimte gebrek in je kweekruimte te voorkomen. Om bij deze plant de ideale bloei te behalen is het gebruik van voldoende ventilatoren aanbevolen.

Purple Haze is met name bekend om haar paarse kleur, de witte trichomen die in overvloed aanwezig zijn en de hoge potentie. Bij een kweek uit zaad kan de paarse kleuring waar de Purple Haze zijn naam aan heeft te danken afhankelijk van de genetica van de plant in vele kleurvarianten voorkomen. De paarse kleur wordt veroorzaakt door Anthocyanen in de plant. Indien er hiervan voldoende in de plant aanwezig is dan krijg ze een zichtbare mooi paarse kleur. De plant zal tijdens de groeifase echter gewoon groen zijn. Pas aan het eind van de bloeiperiode, wanneer al het bladgroen is afgebroken, komt de paarse kleur naar boven. Anthocyanen zijn sterke antixidanten waardoor ze ook een medicinale waarden hebben waaronder ontsteking remmende eigenschappen. Purple Haze is een kruising van verschillende Haze soorten en een Indica waardoor de bloeitijd naar 8 tot 10 weken is verkort. De Purple Haze wietplant heeft een gemiddeld sterke resistentie tegen schimmel vorming. De wiet van deze paarse bestseller heeft een THC-gehalte van 22% waardoor je wel kan stellen dat het hier om een pittige soort gaat.

Uiterlijk wietplant

Purple Haze is niet moeilijk te kweken en zal wiet voor je produceren van een uitstekende kwaliteit. De planten zullen tussen de 1,2 en 1,5 meter hoog worden en krijgen dikke takken en prachtige gedraaide toppen die vol zitten met kleverige witte trichomen. Door de uitgestrekte takken zorgen voor een optimale groei van de toppen. Deze dikke, vette toppen zullen naarmate de plant rijper wordt verkleuren van blauw naar een schitterend paars waardoor de plant nog mooier wordt. De woest groeiende plant met lichtgroene en heldere bladeren en paarse toppen is hierdoor een genot om naar te kijken en zal in je tuin zeker de aandacht trekken.

Geschikt voor binnen-, buiten- en kaskweek

Purple Haze is geschikt voor de binnen-, buiten- en kaskweek. De bloeiperiode duurt voor een optimale opbrengst ongeveer 70 dagen. De opbrengst van deze plant bij een buitenkweek is met ongeveer 400 g/m² doorgaans wel hoog te noemen. Van belang is dat je niet te vroeg gaat oogsten aangezien dit veel in kwaliteit en gewicht kan schelen. Daarnaast kunnen seizoensinvloeden een rol spelen. Indien je in de winter tijdens de groeifase de temperatuur in je hok niet optimaal is krijg je een achterstand die niet meer in te halen valt.

FREE cannabis seeds of your choice! Receive free cannabis seeds from PowerStrains with every order above € 25, –

Do you want to grow Purple Haze cannabis seeds? Find all our Purple Haze cannabis seeds in this overview ✓Free seeds to choice ✓Purple Haze Seeds